4 Nisan 2017 Salı

hangi okul...


eveeettt.. geldik zurnanın zort dediği yere.. içinde olmaktan gurur ve mutluluk duyduğumuz bilge baykuştan ayrılma zamanı yaklaştı .. ve işte o soru... DEVLET OKULU mu ÖZEL OKUL mu??

bu sorunun başka ülkelerde bu kadar çelişkili cevaplara yol açtığını sanmıyorum.. devlet bile çocuklara özel okula gönderelim diye teşvik primi verirken nasıl sağlıklı karar vereceğiz bilmiyorum..

eşimle yaklaşık bir senedir düşünüyoruz bu konuyu... kreş müdürümüz ve öğretmenimizle de epeyce konuştuk.. toplantılar yaptık.. tartıştık.. en son aldık kağıdı kalemi, olumlu ve olumsuz yanlarını listeledik..

- devlet okuluna gönderirsek işi bırakmam gerekecek.. çünkü o şartlarda mesaisi olan bir iş yeri yok...
- koleje gönderirsek en az 8 sene daha çalışmam gerekecek ki 36 yaşına girdiğim ve özel sektörde çalıştığım için epey zorlu olacak..

- devlet okuluna giderse ve çalışırsam etüt merkezine gitmek zorunda.. ücreti kolej fiyatının yarısı civarında..
- koleje giderse mesaimi onun giriş-çıkış saatlerine göre ayarlayabilirim..



- devlet okuluna giderse şartların tamamen eşit olduğu, ayrımın olmadığı, müşteri yerine konmadan bir eğitim alacak.. 
- koleje giderse zengin, şımarık, havalı çocuklara denk gelme olasılığı var ve bu onu şimdi etkilemese bile ergenlik çağında kısa bir dönem bile olsa sıkıntıya sokabilir..

- devlet okuluna ve etüt merkezine giderse hariçten aldığı resim ve jimnastik kurslarına devam edebilir..
- koleje giderse şartlar gereği ikisini de bırakmak zorunda kalır ki bunu hiç istemiyorum..


- devlet okuluna giderse şahane bir etüt merkezimiz olacak.. Bilge Baykuş Sanat Merkezi.. orada günlük ödevlerin yapılacak olmasının yanı sıra her gün farklı bir sanat dalında eğitim alacak.. resim-müzik-drama-robotik-ingilizce
- koleje giderse bu derslerin hepsini okulda görecek..

- ilkokul biri bitirirken allah izin verirse bir kardeş düşünüyoruz.. devlet okuluna giderse bu bizi hiç maddi açıdan hiç zorlamayacak.. çalışmasam bile Dila' nın düzeni hiç bozulmayacak..
- koleje giderse bu tamamen hayal olarak kalacak :(


aslında daha bir sürü kriter var karşılaştıracağımız.. biz hepsini tek tek inceledik.. ve bir kadar verdik..

devlet okulu..

umarım kuzum için en hayırlısı bu olur..






6 yorum:

  1. 4 yıl önce bu yol ayrımında karar vermek için boyle listeler yapmıştık ve bizde devlet okuluna karar verdik şimdi 5.yılımız ve aldığımız karardan hiç pişman olmadık. Çok yakın arkadaşım oğlunu aynı dönemde özel okula verdi ve inanılmaz mutsuz çocuk haftanın 6 günü test çözüp ders çalıştırılıyor ben buna fazlasıyla karşıyım. Dilerim sizde verdiğiniz karardan pişman olmazsınız okuyacak çocuk her yerde okuyor gerçekten ;) nasılsa ülkede ki eğitim sistemi özel de de kötü devlette :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gülşah bende senin gibi düşünüyorum.. sistem her okulda aynı.. özellikle ilk dört senelik dönemde.. inşallah düşündüğümüz gibi dila da mutlu olur.. bütün çocuklarımız mutlu olsun.. sevgiler..

      Sil
  2. Bir MEB çalışanı olarak, hatta özel öğretim bölümüne yani Özel Okullara bakan bir memur olarak devlet okulu diyorum bende. Çünkü Özel okul sömürüyor. Özel okula gittiği halde tüm diğer sosyal etkinliklerden geri kalıyorlar. Hoş özel okullar çeşitli yarışmalar düzenliyor, erasmus programıyla yurtdışına gezi yapıyorlar. Yabancı uyruklu personellerle ispanyolca, almanca, ingilizce öğreniyorlar. Bu açıdan bakınca Özel okul cazip geliyor. İşin tek kötü yanı, öğrencilere müşteri gözüyle bakıyor olmaları. Aileler de çocuklara ''Senin için o kadar para veriyorum başarılı ol'' mesajı veriyor ve çocuklar çok mutsuz oluyor. Bizzat mesai arkadaşımın oğlundan gözlemledim. Hoş kendi çocuğum özel okulda olmadığı için belki de bu kadar kolay eleştiriyorumdur bilemeyeceğim.
    Bir de önemli oln okul değil öğretmen bence.
    (Kelime boukluklrımı görmeden gelmeni umuyorum ir klvyeme çy döktüm ve bouldu :D )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kerimem bizimde aklımızda dil eğitimi vardı.. etüt merkezimizde ingilizce dersi olması biraz içimi rahatlatıyor.. hem diyorum ki ingilizceyi daha sonra da öğrenir.. ama çocukluğuna geri dönemeyecek.. dibine kadar yaşasın o zaman...
      klavyen için geçmiş olsun.. giderilmesi zor bir sorun.. :(

      Sil
  3. kesinlikle kolej.en kötüsü bile devlet okulundan iyidir.özel sektörde ve dediklerinizin aynısını yaşayan çalışan bir anne olarak bütün maaşımı aldığım gibi koleje veriyorum. devlet okuluna başlatma gafletinde bulunup çok pişman olduğum bir dönemdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. meltem hanım maalesef İzmit' teki özel okullar için çok iyi referanslar alamadık.. biraz da o yüzden devlet okulunu tercih ettik..

      Sil