19 Eylül 2012 Çarşamba

bir yerde bir hata var ama..

artık büyüdü, kitap okumaya başlamalıyım diye düşünüyordum kaç zamandır.. 4 gecedir de uyguluyorum.. ama bu eylem bizimkinin uykusunu getirceğine daha da açıyor..


önce yanına uzanıp okuyayım dedim.. ne mümkün.. resimlerle konuşmaktan beni dinlemiyor ki.. "efe" "anne" "baba" "hav hav" "töp" :) sürekli gördüğü nesnenin ismini söylüyor.. 
e o kadar kelimeli resimli kitap aldım ki çocuğa olacağı buydu...


dün akşam karşısına oturdum.. önce arkasını dönüp dinledi... bir süre sonra kapakta ki resimleri adlandırdı.. en sonunda "mermem" deyip aldı kitabı elimden kendi okudu :))


baktım olacak gibi değil kısa kestim bu süreci.. sanırım bi süre daha beklemem gerekiyor.. yada inatla devam mı etsem.. eninde sonunda alışacak değil mi?
ay bilemedim ne yapacağımı..
bir önerisi olan söylesin lütfen..
tecrübeli anneler nasıl alıştırdınız kuzularınızı..bir el verin bu acemi anneye..
bir yerde yanlış yapıyorum ama nerde..

26 yorum:

  1. Ben tecrübeli değilim,ama çok tatlı maşallah:))En azından kitap okumayı sevdirmişsin:)

    YanıtlaSil
  2. bu konuda fikir vermekten öte,tecrübe edenleri takip ediyorum ayrıca kitap okuma alışkanlığı gerçekten erken yaşta ediniliyor gerçekten not:tuluma bayıldım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. işte bende ucundan başlayalım istedim..
      tulum lcw.. küçüldüğü için bende üzülüyorum..

      Sil
  3. Bence inat edin bıkmadan usanmadan okumaya devam edin.Biz bebekken okumayı uyku öncesi bir ritüel haline getirdiğimiz için böyle bir süreç yaşamadık.Okumayı devamlılık haline getirirseniz bebeğiniz de dinlemeyi öğrenecektir;)

    YanıtlaSil
  4. ben neredeyse doğduğundan beri okuyorum. Evet bir dönem bizim kuzu da sürekli sayfaları çevirir resimlere bakmak isterdi ben de okuyabildiğimi okur gerisini uydururdum. Hiç vazgeçmedim ama şimdi yatağa yatar yatmaz anne bana kitap okusana diye başlıyor. Bir dönem bir kitaba takılıyor her akşam onu istiyor.Genelde dinliyor bazen sorular soruyor kitap bitene kadar uyumuyor bitince arkasını dönüp uyuyor. Okurken uyuyakalma tarzı birşey nadiren olur bizde. Çünkü beray asla uyuyakalmaz :( Biraz büyüyünce mutlaka dinlemeye başlayacak hatta susunca annee okuuu diye emir verecek :) Bence hiç vazgeçmeden devam edin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben niye kitap okurken uyuması gerektiğine şartlamışım ki kendimi.. ay utandım şimdi cahilliğimden..

      Sil
  5. sevgim bende uzun zamandır okuyorum Duruya daha doğrusu okumaya çalışıyorum :))Duru da aynılarını yapıyor ama okumayı bırakınca oku oku diye çıldırıyor :))Diloş resimleri söylerken sende kafana göre uydur bir hikaye resimlerle böylece bir kitaptan 10 hikaye çıkar hale geliyor hemde okuma etkinliği sorunsuz gerçekleşiyor :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tamam münevverim aynen öyle yapacağım.. peki önereceğin bir seri varmı..

      Sil
    2. Pati'nin "ercanla ebrunun büyüme serüvenleri"" bi de hayvanlar dünyasını" okuyoruz biz onun dışında ansiklopedi kıvamında "bir varmış bir yokmuş masal ülkesi" diye bir kitap var içinde birsürü masal barındıran ona başladık :))

      Sil
  6. Oku hiiiç vazgeçme. Benim kız resimlere takılıyordu diye resimsiz aldım, bunda da bu sefer bir cümleyi on defa tekrarlatıyor Örn; keloglanın annesi ne demişti anne, sırf keleş oğlumu duymak ve sonrasında kahkaha atmak için durmadan tekrarlatıyor. Resimli kitaplarda da elimden alıyor hadi sen uyu ben anneyim ben okuycam diyor baya sağlamda atıyor masalları, okadar eğlenceli ki onun anlattığı masalları dinlemek. biz masalı okuyoruz sonrasında kitabını alıp öpüyor ve sımsıkı sarılarak uyuyor. Ama bu kıvama gelmek için birazcıcık daha sabır vazgeçme lütfen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tamamdır.. aynen devam ediyorum o zaman.. hatta çeşiti biraz arttırayım ben..

      Sil
  7. Bizde de sevgi okurken uyuma diye birşey yok...çünkü çok soru soruyor,resimlere çok takılıyorr.. bence okumaya devam et alışsın baktın uyumuyor okumayı bitirdikten sonra artık nasıl uyuyorsa oyle uyusun:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. akşam öyle yaptım.. kitabı bitirdik.. ben beşiğin yanına oturup elini tuttum.. hemencik uyudu.. :)

      Sil
  8. Bence böylesi daha güzel.Sadece dinleseydi bu kötüydü:)
    Bence iyi böyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet öyleymiş.. bende şimdi aynen dediğin gibi düşünüyorum pınar..

      Sil
  9. Sorun nerede ben anlamadım doğrusu..
    Ne güzel işte diloşcuk merak ediyor merakınıda kitabı inceleyerek ,sorarak gösteriyor..
    Tepkisiz kitabı dinleyip yatıp uyuması hiç doğru olmazdı..
    Kitap bir uyutma metaryeli değil ki ,ayrıca bu yaş çocuğu için hayal gücünü geliştirme adına resimli kitaplar özellikle öneriliyor..
    İki oğlumdan biliyorum kitabı beraber okursanız hem kalıcı hem de çok yararlı oluyor..
    Benim oğlanlar ilkokulun neredeyse ortalarına kadar gece yatmadan okumamıseverek dinlediler . ..
    Sözün özü resimli kitaplarla okumaya ara vermeden devam,devamlı olan kalıcıdır..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ay sevgicim.. dedim ya acemi anne diye.. acemiliğim tutmuş işte.. nasılda haklısınız hepiniz.. ben niye dinleyip uyumasını bekliyorum ki..

      Sil
  10. Aslında doğru birşey yapıyor. Okuduğun kitaba olan merakı yüzünden kendisi çabalamak, öğrenmek istiyor belkide. Bence de vazgecme. Bİzde de durum aynı. 1-2 satırdan sonra alıyor elimden kitabı. Bende uyduruyorum sonrasını. Alışacak. Mesela Ada kitaparından birtane secip kucağıma oturarak okumamı istiyor. I-ıhh diye işaret ediyor oturmak istediğini :) Vazgeçme Sevgicim. Dila bilse aslında annesi ona ne kadar güzel bir iyilik yapıyor :)

    YanıtlaSil
  11. Bende başlıyorum kitaba sonunu getiremeden bi bakıyorum uykum gelmiş bizimkinden önce ama bence devam et daha ilk günler sonradan alışıyorlar emin ol:)

    YanıtlaSil
  12. bi sorun yok ki ama Sevgicim, ne güzel ilgili işte, "mermem" deyip sahiplenmiş bile kitabı kuşum. o kadarı da güzel. gelecek, gelecek öyle sessizce masal dinleyecekleri günler, geceler de; eh şimdi değil işte :)

    YanıtlaSil
  13. Kitabı yatmadan önce okuyoruz ama okurken hiçbir zaman uyumadı Zehra kurallarla ne kadar erken tanışirsa o kadar seviyor:)bence sabırla devam et ama uyamasini beklemeden:) öpüyorum tatlı kuzuyu:))

    YanıtlaSil
  14. AYNINI ENİMKİDE YAPIYOR UYUYACAĞINA UYKUSU DAHA DA AÇILIYOR,BENDE OKUMUYORUM,ZATEN ALIŞTIRMAK DA PEK İYİ OLMUYOR,SONRA OKUMADAN UYUTMAK MÜMKÜN OLMUYOR.BENCE UYURKEN DEĞİL DE NORMAL GÜN İÇİNDE OKUMAK DAHA MAKBUL,TABİ BU BENİM FİKRİM...

    YanıtlaSil
  15. canım ilk zamanlar Emre'de öyle yapıyordu, bazen sayfaları okumama fırsat vermeden çeviriyordu, bende uyduryordum birşeyler :) ama çocuklar sürekliliği seviyor, her akşam uyku öncesi okumaya devam edince bir süre sonra kitap okumadan uyunmaması gerektiğini düşünüyorlar, Emre hadi annecim odamıza gidelim uyuyalım deyince önce raftan bir kitap alıyor, bir iki okuyoruz bazen sadece resimlerdekilerin isimlerini söylüyoruz, sonra sıkılınca memmem deyip bırakıyor kitabı :) yani süreci tamamen ona bırakıyorum :) bu arada kitabınız çook güzelmiş, resimleri çok ilgi çekici :)

    YanıtlaSil
  16. Biz de kitap okumaya erken başlayanlardanız.Saat 9 da yatıyorsa, kitap okumak için 8 de gidin yatağa, böylece hem uyku vaktine kadar yatakta kitap okunacak düzenine alışır hem de uyku vaktinde sarkmalar olmaz. İlk başlarda bütün cümleleri okumuyordum ben, hikayeyi onun anlayacağı kadar basitleştirerek anlatıyordum, resimlerini inceliyorduk. Bazı yerler için minik oyunlar uydurmuştum. El ele tutuşup dönen kelebeklerin olduğu bir sayfayı okurken yatakta ayağa kalkıp kutu kutu pense oynamışlığımız bile var :) Uyku öncesi kitaplarımızdan bahsettiğim bir yazı yazmıştım, orada bazı kitaplarımız için uydurduğum oyunlarda var, incelemek isterseniz : http://barisingunlugu.wordpress.com/2012/07/10/ya-pa-360-oyku-dizisi-1/

    YanıtlaSil